Τα βιβλία μας

Η βιβλιοθήκη μας, είναι ο χώρος όπου στεγάζεται η προσωπική συλλογή βιβλίων του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Η συλλογή είναι πολυθεματική και περιλαμβάνει περισσότερους από 7.000 τίτλους.

Ένας μεγάλος αριθμός των βιβλίων μας, αφορά την ιστορία και καλύπτει όλες τις ιστορικές περιόδους. Ιδιαιτέρως χρήσιμη για όποιον θέλει να εντρυφήσει σε αυτά είναι η συλλογή αυτών των βιβλίων που αφορούν την τοπική Ιστορία. Την αγάπη του Αρχιεπισκόπου για την Αρχαιολογία και την Βυζαντινολογία διακρίνει κάποιος και από τον αριθμό των βιβλίων του που κατατάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες.

Ένας άλλος τομέας που ειδικεύεται η βιβλιοθήκη μας είναι και η συλλογή βιβλίων θεολογικού περιεχομένου. Τα θέματά της είναι ποικίλλα όπως Πατρολογία, Λατρεία και Αγιολογία, Δογματική, Αιρέσεις, Εκκλησιαστική Ιστορία, Εκκλησιαστικό και Κανονικό Δίκαιο.

Ο αναγνώστης που θα μας επισκεφτεί, μπορεί να περιηγηθεί νοερά σε κάθε μεριά της Ελλάδας μας μέσα από την πληθώρα λευκωμάτων που υπάρχουν στα βιβλιοστάσια. Πολλά από αυτά είναι αφιερωμένα στα μοναστήρια και τις εκκλησίες μας, αλλά και στα μουσεία του τόπου μας.

Για το παιδικό και εφηβικό κοινό μας, έχει διαμορφωθεί ένας ιδιαίτερος χώρος όπου μπορούν να απολαύσουν την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, παραμυθιών αλλά και εκλαϊκευμένης επιστήμης.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στην κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας με βιβλία που αναφέρονται σε θέματα ψυχολογίας, φιλοσοφίας, εκπαίδευσης, ελληνικής γραμματείας.

Βέβαια η θεματολογία επεκτείνεται και στα λογοτεχνικά δοκίμια.

Η βιβλιοθήκη μας, στον σημαίνοντα ρόλο της, αλλά και στην γοργά μεταβαλλόμενη εποχή μας, έχει ξεκινήσει την προσπάθεια ψηφιοποίησης των τεκμηρίων της.

«Άριστο βιβλίο είναι εκείνο που ανοίγουμε με λαχτάρα και κλείνουμε με κέρδος.»

Άμος Άλκοτ  

Κανονισμός λειτουργίας

  • Οι χρήστες της Βιβλιοθήκης είναι υπόλογοι για οποιαδήποτε φθορά, βλάβη, ή απώλεια υφίσταται η Βιβλιοθήκη, από τη μη τήρηση ή την κακή εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας και πρέπει να συμμορφώνονται στις υποδείξεις του προσωπικού της.
  • Επειδή η καταγραφή του βιβλιακού υλικού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, οι αναγνώστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ορισμένες συλλογές βιβλίων και περιοδικών.
  • Η Βιβλιοθήκη είναι αμιγώς μελετητική και ο δανεισμός δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση.
  • Η χρήση φωτοτυπικών, σαρωτών, φωτογραφικών μηχανών, και φορητών υπολογιστών είναι δυνατή μόνο μετά από σχετική συνεννόηση με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.
  • Η Βιβλιοθήκη, δεν έχει καμία ευθύνη για την απώλεια ή τη φθορά οποιουδήποτε προσωπικού αντικειμένου των χρηστών.
  • Η τήρηση ησυχίας είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της Βιβλιοθήκης και την προστασία της ιδιωτικής μελέτης.
  • Οι χρήστες δεν επανατοποθετούν στα ράφια το υλικό που χρησιμοποίησαν. Μετά τη χρήση του, αφήνουν το υλικό επάνω στο τραπέζι του αναγνωστηρίου, είτε στο χώρο που υποδεικνύεται από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.

Καταλογογράφηση

Ολοκληρώθηκε η καταλογογράφηση 7.000+ βιβλίων της βιβλιοθήκης με την χρήση του λογισμικού ανοικτού κώδικα Koha. To Koha είναι ένα web-based ILS, με τα δεδομένα καταλογογράφησης παποθηκευμένα σε MARC και εύκολα προσβάσιμα μέσω Z39.50. Σήμερα το Koha θεωρείται το πιο προηγμένο ILS (Integrated Library System) ανοικτού κώδικα και έχει υιοθετηθεί από εκατοντάδες βιοβλιοθήκες σε όλον τον κόσμο.
Η εγκατάσταση περιελάμβανε εγκατάσταση της έκδοσης 3.2 του Koha, παραμετροποίηση του συστήματος και του MARC21 με βάση τις ανάγκες της βιβλιοθήκης και εκπαίδευση των χρηστών στη χρήση των υποσυστημάτων του Koha.

Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β'

Δραστηριότητες

Ανακαλύψτε

Ακολουθείστε

  • Καπετάν Ιωάννη Λιάπη 2

  • 22620 32168

  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.