Μεγάλη Τρίτη

Η Μεγάλη Τρίτη είναι γεμάτη νοσταλγία και προσμονή. Τα τροπάρια αναφέρονται κυρίως στην παραβολή των δέκα Παρθένων, των ταλάντων, του τέλους του κόσμου και της κρίσης. Η παραβολή τω δέκα Παρθένων πιάνει τον μεγαλύτερο χώρο. Η προσδοκία του νυμφίου, ο ύπνος, η αγωνία των μωρών παρθένων, η χαρά των φρονίμων, η μεγαλοπρεπής πομπή, ο γάμος, αποτελούν παραβολικές παραστάσεις τη ολόλαμπρης βασιλείας του Μεσσία.

«Μη μείνωμεν έξω του νυμφώνος Χριστού». Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής μέρας. Η συνάντηση με τον Χριστό δεν είναι απροϋπόθετη. Χρειάζεται πάνω απ’ όλα εγρήγορση, ετοιμότητα ψυχής, νήψη καρδιάς, προετοιμασία, μετάνοια.

Ο Χριστός ζητά από μας μια συγκεκριμένη στάση ζωής που θεμελιώνεται πάνω στη διαρκή εγρήγορση. Χωρίς αυτήν ο άνθρωπος βρίσκεται μακριά από το Χριστό ότι κι αν ο ίδιος νομίζει. Γι’ αυτό και η Εκκλησία, σοφά ενεργώντας, προβάλλει σήμερα ως πρότυπα τις φρόνιμες παρθένες, οι οποίες προνόησαν για τα αναγκαία και δεν αφέθηκαν όπως οι μωρές στην αμέλεια, την αναβλητικότητα και την αδιαφορία.

Από το βιβλίο «Προσέγγιση των γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδος», του Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου, Εκδόσεις Επιστροφή.

Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β'

Δραστηριότητες

Ανακαλύψτε

Ακολουθείστε

  • Καπετάν Ιωάννη Λιάπη 2

  • 22620 32168

  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.