Δεν μας ορίζουν τα προβλήματα.

«…Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν μας ορίζουν τα προβλήματα. Η Κική Δημουλά έχει ένα ωραίο στίχο που λέει ότι, «χαίρομαι τον άνθρωπο που δεν άφησε τις πληγές του να τον κάνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι». Υπέροχος στίχος. Οι δυσκολίες της ζωής σαφέστατα μας επηρεάζουν, αλλά δεν μας καθορίζουν, τουλάχιστον ως ανθρώπους. Το γεγονός ότι έχουμε βάσανα και προβλήματα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακυρώνει κάθε μορφή χαράς στην ζωή μας. Αντιθέτως, πρέπει να δούμε την ματαιότητα του χρόνου και να αδράξουμε τις στιγμές που μας χαρίζονται. Οι δοκιμασίες και οι δυσκολίες δεν πρέπει να καταστείλουν την δίψα μας για την ύπαρξη και την γεύση της ζωής. Έχουμε την δυνατότητα -το έχει αποδείξει η ιστορία της ανθρωπότητας- να σταθούμε πάνω από τις πληγές μας και να μην καταποντιστούμε στην δίνη της απόγνωσης. Σαφώς και δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο ή μακρινό. Εκατομμύρια άνθρωποι μέσα από πολέμους, αρρώστιες, λοιμούς και καταποντισμούς, συμφορές ατομικές και συλλογικές, άντεξαν όχι μόνο σε μια χρονική επιβίωση, αλλά σε μια ουσιαστική πραγμάτωση της ζωής…»
 
Απόσπασμα από το βιβλίο «Η ενοχή της χαράς, χτίζοντας χαμόγελα σε μια ζωή οδύνης», του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου (π. Λίβυος), εκδόσεις Αρμός.

Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β'

Δραστηριότητες

Ανακαλύψτε

Ακολουθείστε

  • Καπετάν Ιωάννη Λιάπη 2

  • 22620 32168

  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.