Παρουσίαση του προγράμματος «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη».

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε στην Βιβλιοθήκη μας η επίσημη παρουσίαση του νέου προπτυχιακού εξ αποστάσεως προγράμματος «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη» από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 Κατά τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην σύλληψη της ιδέας να δημιουργηθεί ο συγκεκριμένος χώρος της Βιβλιοθήκης τονίζοντας πως «αυτό το έργο δεν απέβλεπε να φτάσει στην σημερινή ημέρα, αλλά να δώσει στα παιδιά, που ήθελαν κάτι καλύτερο, μία στέγη».

 Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ο Αρχιεπίσκοπος μοιράστηκε ένα ακόμη βίωμα από την προσωπική του ζωή.

Υπογράμμισε, ότι κατά την περίοδο που ήταν στην Γερμανία και τον έστελναν σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος να λειτουργήσει αναρωτιόταν με θλίψη αν εκεί θα υπάρχει ψάλτης. Ευχήθηκε, λοιπόν, η συνεργασία αυτή για το εξ αποστάσεως προπτυχιακό πρόγραμμα να έχει ανταπόκριση σε όλες τις χώρες του κόσμου.

 Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι «βρίσκομαι εδώ για να αποδώσω αυτά που αναλογούν στον Αρχιεπίσκοπο» και εξέφρασε την συγκίνησή του για όσα άκουσε από τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ μιλώντας για το εν λόγω πρόγραμμα υπογράμμισε ότι «η Βυζαντινή μουσική είναι μέρος του Βυζαντινού πολιτισμού, είναι ένα λαμπρό πετράδι και ταυτόχρονα κομμάτι του δικού μας πολιτισμού, αλλά και του ευρωπαϊκού». Στην συνέχεια εξήρε την πρωτοβουλία αυτή και συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο και όλους τους συντελεστές του προγράμματος.

 Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, ο Πρύτανης κ. Κώστας Γουλιαμός, ο οποίος παρουσίασε το ακαδημαϊκό πρόγραμμα, ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Φίλιας, ο οποίος παρουσίασε την ακαδημαϊκή υφή του προγράμματος και ο κ. Δημοσθένης Φιστούρης, ο οποίος παρουσίασε την Βυζαντινή – Ψαλτική υφή του προγράμματος.

 Ο συντονιστής του ακαδημαϊκού προγράμματος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης παρουσίασε το πρόγραμμα τονίζοντας πως «το πλαίσιο των μουσικών σπουδών του Προγράμματος οδηγεί στην ακαδημαϊκή πιστοποίηση των ψαλτικών μαθημάτων θεωρητικής και πρακτικής μεθοδολογίας και απευθύνεται σε έναν ευρύτατο χώρο επιστημονικών ενδιαφερόντων. Παράλληλα ,καλύπτει ένα σημαντικό κενό στις τρέχουσες εκπαιδευτικές ανάγκες στο χώρο της Ψαλτικής.

 Κατόπιν, ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε τον ΠτΔ, τον Αρχιεπίσκοπο, τους συνεργάτες του προγράμματος, τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος για την στήριξή τους, τα μέλη του Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους.

 Στην παρουσίαση παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Βασιλόπουλος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, ο υφ. Δημοσίας Τάξης κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Ηλίας Μπούρμας, οι Βουλευτές κ. Ανδρέας Κουτσούμπας και κ. Γεώργιος Μουλκιώτης, ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας, ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης, πρόεδρος ένωσης Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας κ. Κουδούνης και το Διοικητικό Προσωπικό της Μητροπόλεως Φθιώτιδος κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη Φθιώτιδος.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Πρύτανης κ. Κώστας Γουλιαμός, παραχώρησε τρεις ΔΩΡΕΑΝ υποτροφίες για μεταπτυχιακά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε νεοεισαχθέντες φοιτητές της περιοχής για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και για όλη την διάρκεια της φοίτησης.

Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β'

Δραστηριότητες

Ανακαλύψτε

Ακολουθείστε

  • Καπετάν Ιωάννη Λιάπη 2

  • 22620 32168

  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.