Οι επιπτώσεις του καρκίνου στην οικογένεια

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’ εκδήλωση με θέμα: «Οι επιπτώσεις του καρκίνου στην οικογένεια».

Την εκδήλωση διοργάνωσε η «Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’» και ο φορέας Women Act στον χώρο της Βιβλιοθήκης, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Ομιλητές ήταν οι εξαίρετοι επιστήμονες:

Μίνα Γκάγκα – Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας και Συντονίστρια Δ/ντρια 7ης Πνευμονιολογικής Κλινικής Νοσοκ. Σωτηρία

Αρχιμανδρίτης Dr. Απόστολος Καβαλιώτης – Post doc on autism phd med, Δ/ντής του γραφείου Ευρωπαϊκής Διασύνδεσης της Ι.Α.Α, Τακτικό Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Παν/μιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Γεώργιος Βρακάς – Αναπλ. Καθ. Χειρουργικής και Δ/ντής του Τμήματος Μεταμοσχεύσεων Νεφρού και Παγκρέατος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Γκέινσβιλ των ΗΠΑ.

Πόπη Καλαϊτζή – Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Ιατρική του Τρόπου Ζωής, Υπ. Διδάκτορας ΕΚΠΑ

Αμάντα Ψυρρή – Καθηγήτρια Ογκολογίας, Δ/ντρια Β’ Παθολογικής Κλινικής, Αττικό Νοσοκομείο.

Αναλύθηκαν οι συνέπειες της ασθένειας και οι διαστάσεις της σε ιατρικό, κοινωνικό, ψυχολογικό επίπεδο για τους ασθενείς και το περιβάλλον τους, αλλά και η πνευματική αντιμετώπιση της ασθένειας.

Η κυρία Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε στην υποστήριξη που παρέχει το κράτος μέσω ειδικών προγραμμάτων, υπογραμμίζοντας τον τρόπο επίλυσης των ζητημάτων που προκύπτουν εξαιτίας της ασθένειας.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Καβαλιώτης,  υπογράμμισε τις επιπτώσεις του καρκίνου στην οικογένεια, ιδιαίτερα στην ψυχολογία του ασθενούς και των μελών της οικογένειας. Τόνισε την εξαιρετική σημασία που έχει η παρουσία των ιερέων στα αντικαρκινικά νοσοκομεία και στην πνευματική βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν σε ασθενείς και συγγενείς ασθενών.

Συγκινητική ήταν η εισήγηση του κ. Γεώργιου Βρακά, ο οποίος συνδέθηκε διαδικτυακά από το προσωπικό του γραφείο στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και ανέλυσε το καθαρά ιατρικό - χειρουργικό κομμάτι της ασθένειας. Αναφέρθηκε στην θεραπεία μέσω των μεταμοσχεύσεων και τις νέες φαρμακευτικές αγωγές σε Ευρώπη και ΗΠΑ και τα αποτελέσματα που έχουν στην ίαση της.

Από την πλευρά της η κυρία Αμάντα Ψυρρή, αναφέρθηκε με την ιδιότητα της ογκολόγου στη θεραπεία της ασθένειας, συνέκρινε τα όσα ακολουθούνται στις ΗΠΑ και την Ελλάδα από τα νοσοκομεία και υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης των ασθενών ιατρικά και νοσηλευτικά.

Η κυρία Πόπη Καλαϊτζή, μίλησε για τους τομείς ενίσχυσης των ασθενών και υπογράμμισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης της ελληνικής κοινότητας. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό του Μακαριωτάτου, ο οποίος μίλησε για τη νόσο και την επαφή που είχε, από την περίοδο που ήταν μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας μέχρι σήμερα, με ασθενείς και με τους χώρους των νοσοκομείων. Τόνισε πως χρειάζεται υποστήριξη των νοσοκομείων στην Περιφέρεια και σημείωσε πως χρειάζεται ιδιαίτερη ποιμαντική και πνευματική μέριμνα για τους ασθενείς.

Από την πλευρά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος χαιρέτισε την εκδήλωση και υπογράμμισε τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην περιφέρεια και στα νοσηλευτικά ιδρύματα για να έρθουν, όπως είπε, καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Τέλος, η κυρία Αδαμαντία Ματθαίου-Λιάπη, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Ιερωνύμου Β’, αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει αναπτύξει η Βιβλιοθήκη, τόσο με τα ιδρύματα της Ι.Α.Α. όσο και άλλους κρατικούς φορείς, θέτοντας τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του Φορέα.

Επίσης, τόνισε τον ρόλο που διαδραματίζει ο Αρχιεπίσκοπος ως πηγή έμπνευσης για την δημιουργία όλων των προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης.

 

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά, με τις υπέροχες μελωδίες ενός ανερχόμενου  σχήματος το οποίο αποτελείται από τους εξής καλλιτέχνες:

Θανάσης Βούτσας: Ερμηνευτής- Τραγουδοποιός

Mαριάννα Καλογεράκη: Σοπράνο

Tζένη Σουλκούκη: Σολίστ Πιάνου, Συνθέτης

Σταύρος Παργινός: Τσέλο & Μαντολίνο

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση πατώντας στην παρακάτω φωτογραφία 

 

Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β'

Δραστηριότητες

Ανακαλύψτε

Ακολουθείστε

  • Καπετάν Ιωάννη Λιάπη 2

  • 22620 32168

  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.